Exploring the Design: Bambers Croft

Approaching the small hamlet of Lane Ends, within the stunning Forest of Bowland, sits a building which makes you stop in your tracks. Bambers Croft has been designed to wow, but with an understated confidence. A ‘forever’ home which celebrates the balance between busy family life (two adults, one child and many cats), whilst retaining stunning architectural details and a sleek yet unpretentious interior.

The Brief:

Our client purchased this site, consisting of a bungalow, outbuildings and menage, with the intention of building a new family home. The existing buildings were aesthetically of poor quality and disconnected from their hamlet location. The new design needed to maximise the views over the surrounding countryside, taking into consideration the visual impact particularly from elevated viewpoints.

“Our project isn’t a standard house and it has lots of unusual things, that said, we wanted it to be a laid-back family home, not cutting-edge innovation. We produced quite a detailed brief and David Cox Architects produced two design options – one absolutely nailed it!”

Client quote

 

The Design:

The final design was a result of many detailed conversations as we got to know the client and developed a close relationship, which allowed us to reflect their personalities. Room arrangements, opportunities for exploring colour and textures internally and externally, providing sunny nesting spots for cats and linking space to the clients’ daily routine, are examples of this.

Our client was keen to explore a contemporary design and large picture windows and a significant proportion of glazing maximised the views and connections to the site’s spectacular setting within an Area of Outstanding Natural Beauty.

Craftsmanship & Materials:

Materials were chosen to ensure that the house sat respectfully within its surroundings. So too, the contractor was selected based on a strong track record of craftsmanship and personal pride in their work.

Local stone and timber cladding are the dominant materials. The local stone was sourced from a quarry less than five miles away and visually reconnected the site to the neighbouring hamlet. The timber cladding referenced the agricultural buildings to be found in the surrounding countryside and was also locally sourced. After a series of trials undertaken on site, a technique for charring the timber to get the required burnt effect was established, with spectacular results.

Sustainability:

From the outset, our client had strong ambitions to create a sustainable home and the project team collectively prioritised long-term performance and a fabric-first approach as the most efficient solution for the dwelling.

A ground source heat pump provides 100% of the heating and hot water demands of the house. Windows are all triple glazed to reduce heat gains and losses and the house achieved an EPC grade ‘A’. Insulation values and airtightness were all tightly specified to achieve high performance and intensive green roofs contribute thermally, visually and to biodiversity.

Consultation with the Woodland Trust and the AONB officers led to agreeing an ambitious tree planting strategy for the wider site was carried out which tied this into a substantial investment of installing a land drainage scheme, to improve the surface water drainage of the surroundings benefitting all of the houses in the settlement.

Swift bricks were integrated into the stone walls of the house and have been settled already by nesting birds and their activities are visible from the main landing of the house.

Handover:

Our client moved into their stunning new four-bedroom home in December 2019, and provided wonderful post-occupation feedback:

“Design wise, the quality was phenomenal, absolutely brilliant and very unique.”

“When we look at what we’ve got now, we feel we absolutely have the house we wanted.

Please visit our project page for more photographs of the completed family home and CGI at design stage.

Back to top