Project Overview

Location – Lancashire

Type – Private Residential

Status – Completed

Photography – Property Lens & David Cox Architects

Contractor – JK Beardsworth

Structural Engineer – Reid Jones Partnership


Extension/New Build

This project began as a 1930s cottage with a great need for renovation. The client saw the potential in the cottage and their vision extended far beyond the original cottage, what began has a rundown cottage with some classic charm has been transformed into luxurious country home. The original cottage acts as the heart of the home and its traditional layout has influenced the flow and scale of all the newly built spaces. Many new arts and crafts architectural features have been integrated into the design using work from Voysey as a resource of inspiration. The different wings of the house sprawl carefully across the site and great care was taken to use the natural topography to our advantage allowing for the scale of the house to be broken down. The front of the property is more traditional and the smaller windows provide a level of privacy from the main driveway. This is in great contrast to the rear which makes use of large windows to maximise the feeling of light and enhances the connection to the natural woodland at the rear. A veranda spans the rear of the property acting as an transitional space between the interior and the lawn space behind.

Back to top